Всички категории

Начало>Статии

Екипът на академик Шан Янг направи нов пробив в изследването на Neohesperidin Dihydrochalcone

Време: 2023-09-28 Хитове : 24

С подобряването на жизнения стандарт нашата диета се промени значително. Диетите с високо съдържание на захар и мазнини постепенно доминират. Дългосрочните диети с високо съдържание на мазнини ще доведат до повишени нива на общия холестерол (TC) и триглицеридите (TG), както и до нарушения на метаболизма на гликолипидите. Neohesperidin Dihydrochalcone (NHDC) е нов мощен подсладител, извлечен от цитрусови плодове, който също има силни антиоксидантни и абсорбиращи свободните радикали дейности. Наскоро изследователският екип на академик Shan Yang направи нов пробив в изследването на Neohesperidin Dihydrochalcone (NHDC) за подобряване на нарушенията на гликолипидния метаболизъм, предизвикани от диета с високо съдържание на мазнини, и съответните резултати са „Neohesperidin Dihydrochalcone подобрява диетата с високо съдържание на мазнини- Индуцирано нарушение на гликолипидния метаболизъм при плъхове“ Заглавието е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, водещо списание в областта на науката за селското и горското стопанство и науката за храните, а докторантът от 2019 г. на нашия институт стана първият автор на статията , академик Shan Yang и доцент Yang Guliang бяха съответните автори, а клонът Longping на висшето училище на университета Хунан беше първото звено. Изследването беше подкрепено от Екипа за иновации и предприемачество в биомедицинските технологии Hunan Kanglu и Фонда за централно ориентиране на местната наука и технологии (2022ZYC044). 

Проучването е проведено чрез експериментална сонда на плъхове на диета с високо съдържание на мазнини на NHDC. Резултатите показват, че NHDC значително намалява нивата на FPG и FPI и NHDC повишава нивата на експресия на протеините GLUT-4 и IRS-1. По отношение на противовъзпалителния механизъм, проучването установи, че нивото на експресия на ключови протеини в пътя на TLR4/MyD88/NF-κB е значително понижено след лечение с NHDC. По отношение на пътя на енергийния метаболизъм, NHDC значително повишава нивото на фосфорилиране на AMPK в чернодробните тъкани и повишава експресията на SIRT1 и PGC-1α. Доказано е, че NHDC облекчава аномалиите на метаболизма на кръвните липиди, предизвикани от диета с високо съдържание на мазнини, като насърчава енергийния метаболизъм на тялото. В същото време лечението с NHDC облекчава дегенерацията на чернодробната мазнина, предизвикана от диета с високо съдържание на мазнини, подобрява патологичното увреждане на илеума, повишава нивата на SCFA и повишава степента на стягане на червата.

Чрез секвениране на чревната микробиота и корелационен анализ беше установено, че активността на NHDC за намаляване на анормалния глюкозен и липиден метаболизъм, причинен от диета с високо съдържание на мазнини, е свързана с регулиране на състава на чревните бактерии, понижаване на нивата на възпаление и насърчаване на синтеза на SCFA .

Това проучване изследва ефекта на NHDC върху аномалиите на метаболизма на кръвните липиди, предизвикани от диета с високо съдържание на мазнини и неговия възможен механизъм. Той предоставя нова идея за разработването и използването на заместителите на захарта на NHDC.

PIC-1

Фигура 1 Лечението с NHDC инхибира затлъстяването, предизвикано от диета с високо съдържание на мазнини при плъхове 


неопределен

Фигура 2 Ефекти на NHDC върху чернодробната патология и нивата на липидите в кръвта при плъхове, хранени с високо съдържание на мазнини 

Горещи категории